The growing globalization of trade induced to adopt shared rules, peculiarly shaped in the area of food products. Food is, in fact, a peculiar product, as much as it is essential to maintain human lite and it is addressed to be ingested by humans. Moreover in many cases it is produced on the basis of traditional recipes, so that a standardization would induce to lose essential characters. As a consequence, many and complex rules have been introduced, aiming to assure food security and food safety and to guarantee to consumers that products offered and sold are genuine and have the declared qualities. EU introduced relevant rules in this area, systematically oriented to build what has been called European Food Law, introducing a model which has been largely influential in international trade. Food Law studies acquired in the European and Global dimensiona growing relevance, both in terms of academic research and of daily experience. Food Law handbooks have been published, and already more than fifteen years ago an ltalian Journal of Food Law started to be published on line at rivistadirittoalimentare.it.
In 2016 therefore started to be published this Food Law Series, including publications in ltalian and in English to promote the exchange of experience and knowledge.
In these years new topics have emerged within the area of Agri-Food Law, expanding its borders to cover not only topics related to food, its production, its sale, and its consumption, but more generally the full Lite Cycle. The same boundaries and content of regulation are becoming more complex, encompassing unexplored (or better, unregulated) areas, and the innovative models introduced in this area are increasingly adopted in other legislative areas, from officiai controls to the transnational dimension, to cultura! approaches, to freedom of farnily and of persona! decisions, to protection of non-food IGs products considered as sharing the identity elernents of food IGs products.
This third edition of the book, realised with the contribution of more than 60 scholars of many different countries, includes new chapters on these topics, ranging frorn sustainability to animai welfare, family choices, human rights, religion and ethics, artificial intelligence in the food sector, transnational rating, and the irnmaterial dimensions of food and nutrition.
Le prime due edizioni di questo libro hanno beneficiato della saggia guida di Luigi Costato. Questa terza edizione ha l'obiettivo di continuare la ricerca iniziata con costruendo sul suo insegnamento.
Otto anni fa, il titolo della seconda edizione è stato cambiato da "European Food Law" a "European and Global Food Law", passando dalla presupposto che "la legislazione alimentare europea, per sua natura, non è limitata ma è influenzata e influenza la Legge Globale".
Il riferimento alla "legislazione alimentare europea e mondiale" era inteso a esprimere, anche nel titolo, la crescente rilevanza della dimensione globale in quest'area del diritto.
Questa edizione del libro, quindi, include nuovi capitoli su questi argomenti, che spaziano dalla sostenibilità al benessere degli animali, dalle scelte familiari, ai diritti umani, religione ed etica, intelligenza artificiale nel settore alimentare, rating transnazionale, e le dimensioni immateriali del cibo e della nutrizione.
La struttura del libro riflette, in questa terza edizione, i menzionati sviluppi. A seguire le introduzioni generali su "Trends and Paths" e i capitoli comparativi sulla “Extra-European Dimension", gli altri capitoli sono divisi in tre sezioni: "Framework", incentrato su:
tendenze, principi e prospettive della Food Law, "Institutions and General Rules" che affrontano la disciplina istituzionale e regolamentare emergente nella dimensione europea e nazionale, e le "Product Rules", dedicate alle analisi verticali e orizzontali introdotte per alcuni prodotti di particolare interesse nei mercati agroalimentari.
Anche in questa edizione, l'idea non è quella di dare un'informazione totale ed esaustiva
sulla regolamentazione alimentare, ma fornire ai lettori la consapevolezza delle tendenze che stanno emergendo in questo settore del diritto.
La dimensione transnazionale e globale della legislazione alimentare europea è ulteriormente sottolineata in questa edizione, grazie alla partecipazione attiva di un’ampia comunità di esperti di diritto alimentare provenienti da molti paesi diversi con diversi ordinamenti giuridici. Hanno condiviso le loro idee, ricerche ed esperienze, per ampliare la discussione su questo settore critico del diritto.